Friday, November 11, 2011

err



SALAM..



terpaksa = terseksa


menerima = OK


memberi = paling OK


Bagaimana mahu memberi???
.
..
...
....
.....






Thursday, September 29, 2011

Buah



          Setelah 2 purnama menyepi, kini kembali untuk menulis buah2 fikiranku yang tidak seberapa. Bukan tiada masa untuk menulis, tetapi tidak diberi kekuatan untuk melaksanakan apa yang ditulis. Kerana bukan susah untuk menari-narikan jari-jemari di atas keyboard, tetapi begitu sukar untuk menzahirkan apa yang ditarikan melalui perbuatan. Ada sahaja yang apabila menulis, ayat2 mereka masyaAllah hebat tetapi kelas pun ponteng. Ini sebagai contoh. Tidak ada kena mengena dengan yang hidup atau yang telah meninggal dunia. Oleh itu, benarlah kata pepatah: 

..kita jangan melihat kepada sang pembicara, lihatlah kepada apa yang dibicara..

          Kalau kita asyik menilai kepada sang pembicara sebelum kita melihat kepada apa yang dibicara, memang sampai bilalah kehausan ilmu itu berpanjangan. Memang jelas kebanyakan antara kita termasuk diri saya sendiri yang sering mengeluarkan kata-kata seperti

"Dia tu cakap je lebat, buat x!"
"korg percaya ke mnde dia cakap, entah2 tipu je kot..org macam dia x boleh percaya sangat"

**arghhh,,cmne bleh lost idea...take 5 jap..sambung bace microb..adoyaiiii, microscope lgi,,dri drjah 4 dah aku blaja..borink~heh**

          Sekarang kita dapat lihat bagaimana di mukabuku, pelbagai ragam manusia seperti membuat perdebatan di alam maya.Ini mungkin jalan sebahagian daripada kita untuk melontarkan buah fikiran masing-masing. Ada juga antara kita yang tidak suka menyampaikan melalui penulisan, mereka menyampaikan melalui percakapan dan mungkin juga melalui tingkah laku. Ada juga yang selalu talk nonsense dalam mukabuku, tetapi kita tidak mengetahui bagaimana peribadi sebenar orang. Mungkin dia adalah seorang yang lebih hebat!

**Stalk FB kejap..eh ada orang post kat medicomaniax..mintak satu link..eh, baru nak comment, dah delete balek..selamat sempat baca..heh**

Yeah!! hormat pada wadah bicara orang,,InsyaAllah orang akan hormat pada wadah bicara kita..semua dah besar kaaann....



kamus watsindri
microb: microbiology (subjek yang blajar skarang)
medicomaniax: group medic 2nd year JUST dalam FB yg happening


p/s: abaikan tulisan dalam **......** (xde kaitan dengan teks)
p/ss: FB still lgi menjadi tmpatku mengarut..hohoho..
p/sss: gua dah masuk 2nd year woww..doakan gua pass this year dengan cemerlang...amiiinnn.. 



Thursday, July 14, 2011

Nikmat



Salam Alaik..


Kita, sudah pasti menginginkan kejayaan dalam hidup
Tidak kiralah kejayaan dari segi akademik, sukan, keluarga yang berjaya dan sebagainya
tapi ramai juga antara kita yang menghadapi kekecewaan yang teramat sangat apabila mengalami kegagalan

sedarkah kita bahawa usaha yang telah kita lakukan itu mestilah diakhiri dengan tawakal kepada Allah?

Sedarkah kegagalan kita itu merupakan ujian kepada kita untuk menjadi lebih sabar??

Sedarkah kita bahawa kegagalan kita itu dapat mendekatkan diri kita kepadaNya??? InshaAllah

Apa guna kejayaan kalau kejayaan itu adalah istidraj iaitu supaya kita lebih sesat???

...Usah terlalu bersedih dengan kegagalan...
...Usah terlalu bangga dengan Kejayaan...

 perasaan bangga katalis kepada ego untuk bermaharaja dalam diri,
menjadi pemerintah yang zalim kepada diri

sukar menerima pandangan orang lain

Hanya bicaranya adalah emas !

Hanya perbuatannya adalah zamrud !

Hanya pandangannya adalah berlian !

Merasakan diri hebat, hakikatmya sumbat !

Merasakan diri bagus, hakikatnya hancus !

Merasakan diri dipuji, hakikatnya dikeji !

Usah mimpi untuk menjadi mutiara di dasar laut jika ego tinggi menggunung !

Usah mimpi memjadi pemimpin kalau belum bersedia menjadi hamba !

Usah mimpi menjadi contoh kalau peribadi runtuh !

Jadilah seperti lilin yang membakar diri untuk orang lain !

Jadilah seperti permaidani yang selalu dipijak tetapi tetap senantiasa menyerikan rumah !

Jadilah seperti payung yang tahan kepada air dan panas untuk berbakti kepada manusia !

Ingatlah, nikmat boleh datang dan pergi..

jadilah nus nus (tengah2)





p/s: mood: xdapat dikenalpasti
p/ss: kamus wat sindri : ...searching....=syntax error
p:sss: perasaan : bercampur-baur
p/ssss: sumber: kitab hati n minda budak botak 19 tahun jilid II.IVX






Tuesday, June 28, 2011

E.G.O



...SALAM...



Entri adalah berdasarkan PEMERHATIAN dan PENGALAMAN seorang budak botak yang baru berusia x sampai 19 tahun..

apabila kita berbicara tentang EGO,,perkara ini sering dikaitkan dengan lelaki kerana :-

lelaki dikatakan kuat,,so, semua lelaki nak tunjuk kekuatan
lelaki dikatakan sebagai ketua,,so, semua lelaki nak jadi ketua
lelaki dikatakan hebat,,so, semua lelaki nak tunjukkan kehebatan
semua lelaki adalah jantan,,so, nak tujukkan kejantanan (wanita jangan ditukar kepada lawan maksud bagi jantan ye!! buruk maksudnye..)



1. EGO yang menyebabkan dua orang atau pihak bertengkar sebab nak menang supaya orang lain dapat menerima pendapatnya sahaja sebab x nak malu supaya orang memandangnya tinggi sebab bla bla bla supaya bla bla bla.....................

2. Seorang yang hanya mendiamkan diri apabila orang lain sedang berbincang mengenai sesuatu perkara kerana dianggap perkara itu remeh dan tidak sessuaiii untuk dirinya yang dianggap lebih bijak daripada orang lain tersebut..


Cara awal mengurangkan sikap EGO 
(kopi n pasta satu blog dan isinya telah diedit supaya menjadi lebih menarik)

6 perkataan paling penting diucapakan
SAYA MENGAKU YANG YANG SAYA BERSALAH
(bukan versi  Mamat Khalid ye)

5 perkataan paling penting
ANDA SUDAH YANG MENCUBA  YANG TERBAIK

4 perkataan yang paling penting
BAGAIMANA PULA PENDAPAT ANDA

3 perkataan paling penting
SAYA MINTA MAAF

2 perkataan paling penting
TERIMA KASIH

1 perkataan yang paling paling penting
ASSALAMUALAIKUM

DAN 

1 perkataan paling TAK penting
AKU.....



.......Sekian......




p/s : yeah, btol aku juga mempunya ego yg sgt tinggi,,so saya minta maaf  (3 perkataan paling penting) jika seandainya kadang2 mempunyai ego yang terlalu tinggi terutama kepada orang yang baru dikenali dan yang berlainan jantina..heh..
p/ss : menulis memang senang tetapi ingin mengucapkannya di hadapan orang bagi sebahagian daripada kita memang susah seperti mengangkat batu yang besar.. nak2 pulak yang bab mintak maaf tu..ye dak..






Thursday, June 23, 2011

Wednesday, March 23, 2011

..Entah..


اسلام عليكم ورحمة لله وبركاته

makin dekat dengan exam ny, makin galok pulak nak tulis blog..
tym2 tulis pun, tym org tengah nyenyak dibuai mimpi..
juga ditemani dengan alunan muzik yang mendayu-dayu..
bru feel cket..
haha..
pagi tadi, result spm kluar..
excited gak nak taw result kwn2 n sedare-mare..
result skolah not bad lah..
maintain no 1 Pahang..
haha..
congratulation diucapkan..

semua org mesti tgh pikir pe patut diorang jadi based on their result
hahaha..
tym2 ni lah palotak sedikit was2..
same gak r mcm aku taun lepas..
dengan result yang x seberapa mencuba nasib nak pakai duit rakyat..
klu dapat rezeki, klu x dapat,,ape bleh buat..

Alhamdulillah,,dapat..
tapi adakah aku setanding dengan mereka2 yang dapat gak?? (tatabahasa salah ny)

Sesungguhnya Allah tidak akan membebankan seseorang melainkan dengan kesanggupannya..

ternyata, jika kita dipilih untuk melalui jalan ini, mungkin jalan ini adalah yang terbaik untuk kita..
kita akan sampai ke destinasi jika kita dapat mengaharungi segala dengan cekal, tabah, berani n sebagainya (jangan overconfident sudeyh)


so,,

STADI LAH WEI..TOLONG LA JANGAN MALAS SANGAT WAHAI PENULIS BLOG NY n kwn2..


Wassalam
Selamat malam n pagi..

*****************************************************************


orang yang tulis perkara yg bek2,,x sume yg bek..tp baguslah dye dapat tulis mnde yang bek..
sekurang-kurangnye dye dapat 3 kali (menaip,melihat n membaca)
(aku x kata aku x bek)

klu nak taw kejahatan seseorang,,tanyelah musuhnye
klu nak taw kebaikannya plak, tanyelah kawannye..:)





p/s : bagi smangat cket sbb nak exam subjek yg heavy ny..huhu..



Tuesday, March 15, 2011

..Langok dan Lalut..

Salam Alaik..

malam ny koi saje2 nak tulis
nothing special..
lepas stadi selai 2 lai
haa..bukak komp
1st, FB...
xde isu2 menarik
blogwalking sat,,n then blogsindri plak..

masuk sem 2 ny, exam memanjang
non-stop..
tiap2 mggu ade..
tp bes gak sbb gap lame
hehehe
cite pasal FB tadi, teringin plak koi nak tulis pasal ni
hahah
klu bace status org,,senyum sorg2 pun ade..keh3
jiwang,seyes,marah,perli,mengumpat,lawak,yg x phm,
lantak korang r
tp yg xbes 2, beli baca, ade yang buka aib sindri..
opss!!
i mean u buat jahat,then y gtaw org len..
ape punye org r ny..putus fius pe..

*ni bukan ngumpat,just sharing*

koi x swuh tulis status yg bek2 sgt pun..
koi pun bukan dak bek sangat
kadang2 mcm hydrogen peroxide n ferum pun ade..
tp x lah se*tuttttttttttt* sesetengeh org nak gtaw org len mnde jahat dye bwat

contoh: 
1. td gua salam awek cun dowh..ketar2 tgn gua pegang tgn dye..perghhh,,lembut kott!
2. u all nak taw x, td i mndi pakai sluar pendek je..besttt sgt2!!
3. aku telah membuat satu kesalahan ptg td iaitu curi selipar tok imam..tp aku bangga!!kah3..

nak tulis pe2 pun tulis r
gwng ke (apsal koi tulis jiwang dulu..hehe), lawak ke, meluah perasaan ke, mnde2 sweet ke (ops! ny mesti koi kene pengaruh novel **+** )
bukan mark zukernberg marah pun
tp plizz la 

JGN BUKA AIB SINDRI
i x suke lah!

tu je kut yg mampu koi buat dlm FB koi stakat ny
sebab tu koi berani nak tulis kat sini
klu x,,jgn harap koi nak tulis mnde2 cam ny
bnde paling koi takut skali mnde ny r
nasihat org lebih tp.....phm2 je r

 tulis n cakap bapak lebat,,tp kpala 2x5 je..

tp sape2 yg da taw betape x eloknye buka aib sindri 2, tp masih giat lagi melakukannya
x kesah r kan
mcm diri 2 head girl atau ex taiko
kepala keras macam aluminium n ferum
hydrogen cyanide punye org..putus fius pe..kartun btol..
opsssss!!
tersasul r plak..pengaruh2..hahaha..

mlm pun telah lama melabuhkan tirai,
ayam2 x lame lagi akan berkokok, 
bulu mata terasa ibarat mengangkat beras 20 kg,
mitochondria dah x giat lagi menjalankan tugasnya,
maybe a sweet dream will approach me,
so close yet far-fetched,
causing me to float on the line,
between reality n fantasy..

perghhhh..ny memang pengaruh novel **+** kuat sangat ny...
HAHAHAH..

 OK
buang yang keruh n ambil yang jernih dri entri
segala mnde yang melalut 2 anggaplah sbg hiasan
almaklumla da pkol brapa...
palotak pun da kureng cket..hehe..

OK sekali lagi
Chowww!
Wassalam....





kamus watsindri
FB: Facebook
koi: saya (bahasa temerloh, pahang)


p/s:sekali sekala tukar ..SeoranG InsaN.. nagn koi apa salahnye..ngeh3..
p/ss: perkara di atas tidak merujuk kepada mana2 individu :)
p/sss: koi nak exam ny..doakan koi dpt mrkh cemerlang wei..
p/ssss:yg bi bwh skali tu phm2 sindri r ek..aku pun x phm..nmpk sedap je ayat 2, aku tulis r..hahaha..




Saturday, February 12, 2011

Winter Break (bahagian dua)



Assalamualaikum w.b.t

Entri kali ini adalah sambungan daripada yang lepas..
Setelah berehat beberapa hari, kami didatangkan dengan khabar gembira iaitu iqamah dah siap
Jadi kanak2 JUST tahun satu begitu seronok sebab boleh keluar dari Jordan
Dengan berbekalkan ilmu:
1) bahasa arab ammi kat Intec 4 bulan dan kat Jordan 4 bulan
2) blog penghuni sahara sebagai panduan
3) dan semestinya encik google yang banyak membantu,
Alhamdulillah, kami telah sampai ke tanah Syam yang seterusnya iaitu
SYRIA
 matawang Syria: 65.5 Lira = 1 JD = RM4.3
(kalau jalan macam kitorang ny je, 100JD pun da cukup) 

Trip ini juga bersama Bujang Sepi Tours Agency  yang dikepalai oleh saudara Muhd Nur Afiq bin Yasim tetapi pesertanya hanya 11 orang sahaja
aku, zhafir, afiq berg dan zahran telah berada di sana selama 6 hari
dan yang lain2 meneruskan perjalanan ke Turki (afiq,fahmi,kamal) dan Lubnan (usop,amal,amar,nuar)

 HARI PERTAMA
Kami bertolak dari Irbid pada pukul 9.15 dengan menaiki sirfis yang tambangnya 40JD satu kereta
kami berhenti di border..almaklumla nak masuk negara lain..
kami tiba di Damsyik/Dimasq/Damascus pada pukul 1.00 petang..
sepatutnya kami perlu manaiki teksi ke suatu tempat bernama souq hammidiah tetapi kami menerima pelawaan daripada orang arab di sana untuk membawa kami ke suatu hotel yang dikatakan murah dengan kereta mereka..
di hotel tersebut, kami telah menolak tawaran hotel itu kerana agak mahal dan tuan punya kereta x puas hati lalu mengenakan tambang kereta yang agak tinggi kepada kami..
mungkin tuan hotel dan tuan kereta itu satu geng..
nak x nak terpaksa lah bayar sebab dah naik..huhuhu..
selepas check-in hotel yang murah (Arab League Hotel), kami bercadang untuk masuk ke Qala'at Salahuddin al-Ayyubi tetapi hampa kerana kolaah itu tutup kerana aktiviti upgrading sedang dijalankan

di depan kolaah Solahuddin al-Ayyubi

 Jadi, kami pun berjalan di kawasan souq hammidiah (brg2 sini murah!)

permulaan lorong souq hammidiah

pada waktu malam kami telah naik ke Jabal Qassiyun dan dikatakn bahawa pemandangan dari sini amat cantik kerana boleh nampak keseluruhan Damsyik (tambang teksi turun dan naik 400 lira)
kemudian, kami mandi hammam di Hammam Nuruddin (600 lira)
pergh!! segar badan dibuatnya
lepas tu, g makan kebab (200 lira) n balik ke Arab League Hotel..


HARI KEDUA

4 orang yang len telah berpecah dengan kami kerana mereka ingin pergi ke Lubnan dan mungkin sekejap je kat Syria (Usop, Amal, Amar dan Nuar)
Hala tuju kami yang pertama ialah ke Masjid Umawi yang merupakan pusat pemerintahan Bani Umayyah
di dalam masjid ini terdapat makam nabi Yahya a.s dan tempat persinggahan nabi Khidir a.s..

kawasan tengah masjid Umawi


Dalam masjid Umawi

 Kemudian telah meluangkan masa sampai petang untuk melawat makam2 di sini seperti makam Saidatina Ruqayyah iaitu cicit Rasulullah S.A.W, merupakan anak perempuan Saidina Hussein ibn Ali iaitu cucu Rasulullah S.A.W, makam Umi Kalsum, makam Bilal bin Rabbah, makam pahlawan Islam yang terkenal yang berjaya membuka Baitul Muqaddis iaitu Sallehuddin al-Ayyubi dan banyak lagi makam2 yang len...

makam Sallehuddin al-Ayyubi

dan akhirnya kami melawat ke Azem Palace..
 semua tempat2 ini terletak di old city Damascus..

peta old city Damascus
kemudian kami pergi ke Poolman Station (stesen bas) untuk menuju ke destinasi yang seterusnya iaitu Kota Tadmur/Palmyra
kami bertolak dari Damsyik pada pukul 3.45 dan sampai pada pukul 6.30 petang
tambang tiket ialah 150 lira..
kami bermalam di Sun Hotel..

HARI KETIGA

Pada pukul 9.00 pagi, tempat pertama yang dilawati di Tadmur ialah muzium,
kemudian ke Temple Of Bel..

muzium palmyra
cket lg nak sampai Temple Of Bel


Temple Of Bel
Selepas itu, kami menuju ke sebuah kota pertahanan iaitu Qala'at ibn Ma'an..



dalam Qala'at ibn Ma'an
Destinasi kami yang seterusnya pada hari yang sama ialah ke Homs..
Kami bertolak pada pukul 12.00 tengah hari dan tiba di Homs pada jam 2.00 petang..
tiket bas ke Homs berharga 85 lira
Tujuan kami yang sebenar adalah untuk pergi ke masjid Khalid al-walid
dan disitulah terletaknya makam Khalid al-Walid atau digelar sebagai pedang Allah


di depan masjid Khalid al-Walid

makam Khalid al-Walid
Kami bercadang untuk pergi ke makam Khalifah Umar abdul Aziz tetapi disebabkan waktu yang tidak mengizinkan, niat kami itu dibatalkan
Almaklumla, kalau jalan musim syitak ni, siangnya pendek

 Kemudian, kami patah balik ke stesen bas untuk bertolak ke Tartous juga pada hari yang sama
Kami bertolak pada pukul 4.00 petang dan sampai pukul 5.15 petang
Tambangnya hanya 65 lira..
Sampai je di Tartous, kami menuju ke masjid untuk solat

beg2 para begpackers kat dalam masjid..
Kemudian kami check-in di Hotel Safarak dan berjalan2 di tepi pantai Tartous

HARI KEEMPAT

Tempat pertama yang  kami tuju ialah muzium Tartous iaitu pada pukul 9.20 pagi..

pintu masuk Muzium Tartous
Kemudian, pada pukul 9.50 pagi, kami pergi sarapan dan tepat jam 10.30 pagi, kami menuju ke pantai
Niat sebenar kami ialah untuk pergi ke Pulau Tartous dengan menaiki bot..
tetapi disebabkan cuaca yang tidak mengizinkan (hujan dan angin kuat), niat kami ini sekali lagi terpaksa dibatalakan
Muka kehampaan jelas terpancar pada wajah masing2..
HUHUHU..
Oleh itu, kami pergi ke stesen bas dan membeli tiket ke Hama yang bernilai 100 lira
Kami bertoalk ke Hama pada pukul 12.30 tengah hari dan tiba pada jam 2.50 petang..
perjalanan ke Hama adalah melalui Homs
Selepas selesai makan, pada pukul 4.15 petang kami pergi ke tempat tujuan kami yang utama di Hama iaitu kincir air..



Kemudian kami kembali ke stesen bas dan bertolak ke utara Syria iaitu Aleppo/Halab pada pukul 5.45 petang dengan tiketnya 100 lira
perjalanan lebih kurang 35 minit
Kami tiba di sana pada pukul 6..20 malam dan terus mencari hotel
kami menginap di Hotel Mielad pada malm tersebut
Kemudian, kami keluar untuk melihat keindahan bandar Aleppo atau Halab

HARI KELIMA

Tepat jam 9.45 pagi, kami checkout dari hotel dan menuju ke Masjid Uwami (kat Damsyik pun ada masjid nama Umawi)
Dalam masjid Uwami ini terdapat makam nabi Zakaria a.s

masjid Uwami
depam makam nabi Zakaria a.s
Pada pukul 10.30, kami pergi ke Masjid Karimiyyah
Masjid ini terletak agak tersorok
Susah gak nak cari masjid ni dan terpaksa bertanya ramai orang
apa yang menariknya ialah di dalam masjid ini terdapat kesan tapak kaki Rasulullah S.A.W

kesan tapak kaki Rasulullah S.A.W
Berdekatan dengan masjid ini terdapat sebuah hospital awam lama dinamakan Bimaristan Argun
Binaannya sungguh unik sekali walaupun kecil..

pintu masuk

dalam Bimaristan Argun

Selepas itu kami menuju ke tempat yang seterusnya iaitu Citadel Of Aleppo
binaan ini terletak di atas bukit

belah kanan tu pintu masuk
depan  peta Citadel of aleppo
pemandangan kota Aleppo dari atas Citadel of aleppo
 3 orang yang len telah meneruskan perjalanan ke Turki (Afiq Yasim, Fahmi dan Kamal) manakala kami kembali semula ke selatan Syria iaitu Damsyik..
Tepat jam 2.45 petang, kami bertolak ke Damsyik
dengan menaiki bas yang tiketnya berharga 200 lira..
Kami tiba di Damsyik pada pukul 7.30 malam dan seperti biasa mencari hotel yang berpatutan dan berehat kerana keletihan

HARI KEENAM

Pda pukul 9.30 pagi, kami chekout dari hotel dan pergi ke Jabal Arba'in denan menaiki teksi
Kami terpaksa menaiki sebanyak 600 anak tangga unutuk sampai ke masjid di Jabal Arba'in kerana di situ terdapat beberapa makam Wali Arba'in

anak2 tangga yang didaki
dalam masjid Wali Arba'in
Pada pukul 12.30, kami turun dari Jabal Arba'in dan menuju ke Karaj Somariyyah
untuk mengambil microbus dan menuju ke ke Bloudan
Kami bertolak dari Somariyyah ke Bloudam pada pukul 12.45 dan sampai pada pukul 1.30 petang tambangnye hanya 40 lira..
Sebab kami pergi ke sana ialah nak main salji..
HEHEHE..
disebabkan salji tu atas bukit, kami terpaksa menambah 10 lira supaya dihantar ke sana..
Agak jakun jugaklah sebab first time tengok dan merasai salji secara live..


dalam gak salji ny!


Pada pukul 2.15 petang, kami turun semula ke bawah dan mengambil microbus untuk kembali ke Damsyik..
Kami bertolak pada pukul 3.00 petang dan sampai pada pukul 3.45 petang..

Di Karaj Somariyyah, kami mengambil sirfis untuk pulang semula ke Irbid..
Kami bertolak pada pukul 4.00 petang dan sampai di Irbid pada pukul 7.30 malam..

Diharapkan perjalanan ke Bumu Syam ini mendapat 'ibarah yang berguna kepada kami semua..
SEKIAN.....



Tips: 
1) kalau nak naik teksi di Syria, bayaran semua bwh 200 lira..klu lebih tu maknanya kene tipu r tu.. 
2) hotel pulak lebih kurang 250 hingga 300 yang paling murah..
3) di Syria gak boleh nek microbus..tambangnye lagi cket iaitu 6-10 lira je..


Kamus Watsindri:
boder = sempadan
check-in = daftar masuk
checkout = daftar keluar
mandi hammam = tempat mandi awam
qala'at = kubu pertahanan
microbus = besar dye macam van dan ade tulisan kat atas atap
sirfis = macam teksi tapi ade kawasan yang telah ditetapkan
first time = kali pertama
poolman station = tempat perhentian bas
Karaj Somariyyah = kat situ ade bas, microbus dan sirfis
suoq = macam pasar malam r lebih kurang
Intec = International Education Centre, Shah Alam


p/s : banyak lg tempat x g..eg; Tempat anak nabi Adam,Habil dibunuh, makam Umar Abdul Aziz dan pulau Tartous
p/ss : afiq, da 2 kali aku promote ny..






Saturday, January 22, 2011

Winter Break (bahagian satu)






 Assalamualaikum w.b.t
Salam sejahtera

Perkara di atas adalah dirujuk..(skema cket)
di samping menghabiskan "winter break" ini dengan makan, tido, main fifa, tengok movie, buat bising main counter strike ngan kanak2 tahun satu yang len dan begitulah rotation yang seterusnya, ..SeoranG InsaN.. telah mengikuti rombongan melancong sekitar Jordan anjuran Bujang Sepi Tours Agency yang dikepalai oleh saudara Muhd Nur Afiq bin Yasim
Rombongan ini telah dijalankan selama 3 hari 2 malam
Kami telah bertolak pada hari Selasa pukul 7.00 pagi 
Destinasi kami yang pertama ialah Aqaba
perjalanan mengambil masa lebih kurang 7 jam

Apa yang menariknya kat Aqaba ny ialah:
1)Ada makanan laut..kempunan makanan laut selama 4 bulan terbayar di sini..haha
2) batu karang yang amat cantik..sempat snorkelling lagi..macam kat dunia lain..pergh!!cantik giler!
3) terletak lebih kurang 9 km dari Israel..boleh nampak dari sini
5)first tym nek bot..siap boleh bawak lagi..syok!!


keadaan dalam coaster..serabut giler..

selepas snorkelling



bersama pemandu bot selepas memandu bot..bukan susah pun! hee..


sunset di pantai aqaba
pemandangan dasar laut

macam titanic (tp dalam boat r)

Destinasi kedua selepas aqaba ialah Wadi Rum
Cadangnye nak tengok sunset tp matlamat tidak tercapai sebab matahari dah terbenam
so, kat sini pun x lama sangat pun
cuma nak masuk dalam kena naik jip
musafir di padang pasir

pemandangan dari atas bukit untuk melihat matahari terbenam dan jip yang dinaiki untuk sampai ke kawasan ini
 Destinasi yang terakhir ialah Petra
Petra merupakan salah satu daripada tujuh keajaiban dunia
Hal ini kerana reka bentuk yang terdapat di sini bukanlah dibina tetapi diukir
Petra merupakan ibukota kerajaan Nabatean 
Ia didirikan sembilan tahun sebelum masihi sebagai kota yang sulit untuk ditembus musuh dan aman dari bencana alam seperti badai pasir.
cuba bayangkan bagaimana gunung2 yang besar sebegini boleh diukir oleh manusia 
(sila klik Petra untuk bacaan lebih lanjut)

tiket nak masuk (kalau convert dlm Malaysia 50x4.3=RM215 untuk sehari)
tp kami sebagai student ade hawiyah, jd bayarannye cume 1 JD= RM 4.30 :)

semua muka x sbr2 nak masuk Petra
x taw r ape fungsi org ny..nak cakap guard x mcm guard..bergambr je lar..
ukiran2 sepanjang perjalanan dalam Petra
Setelah penat berjalan lebih kurang 2km akhirnya destinasi yang ditunggu-tunggu telah pun tiba iaitu...

betapa kerdilnya manusia jika nak dibandingkan dengan batu2 yang dipahat ini


kereta kuda ny nak nek mahal iaitu 30 JD (lebih kurang RM129)
nak nek unta boleh tahan mahalnye (8JD)..so bergmbar jelah dgn unta ny
 Setelah berjalan lebih kurang 2.5 km, kami telah dioffer untuk menaiki keldai ke puncak bukit
org arab penjaga keldai 2 cakap kalau jalan kaki 1 jam baru sampai
kalau nek keldai 20 minit je..
jadi kami pun naik keldai dengan bayaran 5 JD..

keldai yang aku tunggangi lebih kurang 20 minit bernama Michael Jackson
 cara nak tunggang keldai ny x lah susah sangat (tapi cuak gak sebab lalu tepi tebing curam)
kalau nak gerakkan dye cakap "helwah"
kalau nak berhentikan dye buat bunyi "Ssshhhh"
kadang2 jadi, kadang2 x..haha..

sampai gak kat sini lepas naik keldai td..ny yang kedua antara yang tercantik

Lepas tu, jalan kaki pulak nak naik ke.....



lawa giler dr atas ny!
Dan selepas berjalan lebih kurang 8 km di Petra (masuk 4km dan keluar 4km) selama hampir 5 Jam (8.30-2.30), kami pulang semula ke kampung halaman kami iaitu Irbid (cewahh!)
kami sampai lebih kurang pukul 10.00 kut (x pasti)
dan berhimpunlah kami di kedai halawiyyat al-Akhdar sebab ade duit lebih

kedai Halawiyyat al-Akhdar

Jadi, rasanya setakat ini sajalah yang boleh dikongsikan kepada diri sendiri dan sahabat2 yang len
~Sharing is Caring~
Mata pun sudah mengantuk sebab jam telah menunjukkan pukuk 4.00 pagi di Jordan dan 10.00 pagi di Malaysia
Sejam lagi masuk subuh
Pergh! stay up malam ny
Biasalah tulis blog ny kena waktu2 macam ny
Baru Sy0k!

        OK!!
Bertemu lagi pada "winter break" bahagian dua pulak (kalau ade r)
InshaAllah.....

Wassalam




*credit to Aminul Huzairi, Rusydi, Yuusuf Jalil for the pictures

*kamus lakusindri : coaster - kenderaan seperti bas mini
                              hawiyah - kad ID
                              halawiyyat - manisan2 di Irbid (macam2 ada!)
            
 p/s : afiq, penuh aku tulis nama ko ny sbb nak promote agency ko..untung bahagi dua..hahaha..





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...